Afbeelding

Oost-Brabant staat lang in de wacht bij huisartsenpost

Gezondheid 543 keer gelezen

UDEN | Wanneer je in Nederland op zaterdagavond een huisartsenpost belt, duurt het gemiddeld 9 minuten voordat iemand de telefoon opneemt. Maar niet in Oost-Brabant, waar ook de huisartsenpost van Uden onder valt. Daar is de gemiddelde wachttijd met 27 minuten aan de hoge kant.

Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Interswitch. Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Noord-Brabant gemiddeld 14 minuten wachten tot de dienstdoende huisartsenpost de telefoon opneemt. Alleen in de provincies Flevoland en Friesland duurt het gemiddeld langer tot je iemand aan de lijn krijgt. Bij 7 van de 72 huisartsenposten (10 procent) blijkt de gemiddelde wachttijd maar liefst 25 minuten of langer.

Barrières tijdens het bellen
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel huisartsenposten door middel van een welkomstboodschap en/of keuzemenu barrières creëren om aan de lijn te blijven. Bijvoorbeeld door te benadrukken dat de patiënt mogelijk zelf de kosten voor het gesprek en de eventuele afspraak zal moeten betalen, of door de beller te verplichten om een BSN-nummer in te voeren.

Onderzoekswijze
In dit onderzoek zijn alle Nederlandse huisartsenposten (72) op twee verschillende zaterdagavonden gebeld. Vervolgens zijn de wachttijden na het doorlopen van de keuzemenu’s genoteerd. Aan de hand van deze uitkomsten is vervolgens van alle huisartsenposten de gemiddelde wachttijd (op een zaterdagavond) berekend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant