Afbeelding

Sommige stemlokalen in de regio overvol

Column
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=48656]

Ik sta momenteel te wachten om te kunnen stemmen. Vreselijk. Eigenlijk zou je de tijd dat je in je leven zinloos hebt staan wachten op iets wat uiteindelijk toch niets opleverde, moeten kunnen aftrekken van je leeftijd. Volgens mij is mijn zuivere leeftijd dan 14. Voor me wordt nou een dame uit haar scootmobiel getakeld en richting stemhokje gedragen. Dat kan dus nog wel even duren … voor ze Henk Krol van50plus (slaat die naam op het aantal kiezers?) op de lijst heeft gevonden. Ze trilt ook nogal. Die gaat op een paar partijen tegelijkertijd stemmen, ben ik bang. Tijd genoeg om nog even mijn keuze te overpeinzen. Ik heb de afgelopen drie verkiezingen telkens SP gekozen. Dat is drie keer linksaf. Nog een keer en ik ben weer precies op de plek waar ik begon. Veel ben ik dan niet opgeschoten. De debatten hebben me ook niet echt geholpen. Hoeveel waren er wel niet. Een beetje lijsttrekker had zijn mond zo vaak open dat hij geen kans kreeg om druk op te bouwen voor een scheet. Nee, dat oeverloze gehakketak hing me op den duur behoorlijk de keel uit. Maar goed, mijn tong hangt daar ook al jaren en ik zal het er toch mee moeten doen.

De oude dame is inmiddels uitgekleurd. Nou is mijn voorganger aan de beurt. Hij is ruw geschat twee meter 45 lang. Om zijn tanden te poetsen, moet hij op een stoel gaan staan. Ik schat dat hij in een of ander dierenpark bij giraffen de wenkbrauwen epileert, of zoiets. Met een verrekijker bekijkt hij nu de kieslijst … en jawel, hij kleurt wat in. Dat moet een partij zijn die zich inzet voor een wet op hogere plafonds . En die tegen nachtvluchten is. Groen Links waarschijnlijk.

Oei, en nou ben ik. Hellup! Ik kijk naar mijn voeten. Zie je wel, ik raak nog steeds niet de grond. Iedereen ziet dat toch. Ik ben een zwevende kiezer. Ik weet het nog steeds niet. Ik wil hier weg! De mevrouw achter de tafel vraagt om mijn identiteitsbewijs. Zo traag mogelijk peuter ik het rijbewijs uit mijn portemonnee. Ik laat het zien en zeg dan ineens vastbesloten: “Eh, maar dat ben ik niet hoor. Trouwens … sorry, ik ben mijn stem kwijt.” En voor ze het in de gaten hebben, zweef ik het stemlokaal uit. Linksom. Dat wel.

Een partijdig weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Uit de krant

Uit de krant