Afbeelding

Boetevrije bibliotheken in Boxmeer en Wanroij

Column 1 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Mijn opa was een stille man. Oma was aan het woord en opa knikte. Dat was de rolverdeling. Op een dag ging ik met opa vissen en ik merkte het al toen hij me ophaalde: Opa was ineens een ware spraakwaterval. Hij lulde me de oren van zijn kop. Later kwam de aap uit de mouw. Hij bleek ’s morgens per ongeluk het kunstgebit van oma in te hebben gedaan.
Nog eentje.
Ik zat laatst in Oss bij de kapper. Tijdens het knippen kwam zijn hondje onder mijn stoel zitten. Vandaar hield het beestje mijn snel uitdunnend kapsel goed in de gaten. Bij iedere knip ging zijn kopje schever hangen. “Kijk hem”, zei ik, “die is ook benieuwd hoe ik er uit ga zien”. De kapper schudde zijn hoofd: “Nee, zo nu en dan valt er een stukje oor op de grond.”

Inderdaad, het ene verhaal is nog ongeloofwaardiger dan het andere. Maar ik schrijf ze niet voor niks in dit weekblad. Want, zo heb ik geconstateerd, iedere week staan hier de meest onwaarschijnlijke zaken in vermeld. “Gennepse wethouder van milieu haalt wekelijks schouders op.” “IJssalon in Heesch komt met eerste scharrel-ijsje.” En “Veghels Alzheimercafé vergeet drank in te slaan.” Geleufde gij ‘t? Het absolute toppunt van onwaarschijnlijkheid vond ikzelf: “Boetevrije bibliotheken in Boxmeer en Wanroij”. Jawel, je leest het goed, binnenkort kun je daar geleende boeken in je bezit houden zolang je maar wilt. Haal je vandaag iets van de nu nog springlevende schrijver Ronald Giphart, dan mag jouw achterkleinzoon dat boek pas terugbrengen op de 100ste sterfdag van de schrijver. Nul boete. Het moet iets met de verschuivende moraal te maken hebben. De flessen bier komen weer terug in de schappen van de pompstations, we gaan weer lekker roken in de kroeg en iedereen krijgt een vergunning voor een eigen dakkapel, ook al is het een gevaarte van 18 bij 3 meter. Want, waarom zouden we nog grenzen stellen? Als je onder het kussen van je 16 jarige zoon een SM-blaadje vindt, geef je hem toch ook geen pak op zijn billen? Natuurlijk niet … maar waar gaat het naartoe? Iedereen een hennepkwekerij in de berging? Met z’n allen plankgas door de bebouwde kom? En lekker zuipen achter het stuur?
Tot slot nog eentje in het kader van de ongelofelijke verhalen: Ik heb maar één keer alcohol gedronken achter het stuur, en dat was geen succes. Dat vond mijn examinator trouwens ook.

Een ongelofelijk weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Uit de krant

Uit de krant