Wouter.
Wouter.
COLUMN

‘Wat maakt die line-up nou weer uit. We gaan’

Column 479 keer gelezen

“Er zijn best veel mensen die reikhalzend uitkijken naar komend weekend. Dan opent de ‘festivaltuin van het Zuiden’ haar deuren weer. Een festival zo dichtbij, dat je achteraf heerlijk je eigen bed in kan duiken. Toch hoor ik veel mensen maar één ding zeggen: ‘’De line-up is echt matig, ik twijfel of ik wel ga dit jaar.’’

Ik moet toegeven: er zijn edities geweest waar er meer grote namen op de gastenlijst stonden. Maar je gaat niet naar Festyland voor de line-up. Je gaat naar Festyland omdat al je vrienden er zijn. Je moet Festyland gewoon zien als een straatfeest, alleen zijn dan alle straten van Uden, Volkel en omstreken uitgenodigd.

Festyland draait voor mij om het samenkomen van mensen en niet om de muziek. Al staat de hele dag de kabouterdans aan, zelfs dan kan ik iedereen garanderen dat het nog gezellig is. Mensen die je al jaren niet gesproken hebt, loop je daar weer tegen het lijf. Dat is de wet van Festyland. Even bijkletsen om vervolgens allebei naar een andere tent te gaan.

Met een net iets te waterig festivalbiertje in je hand je een weg banen door een bezwete menigte. Al je vrienden vijf minuten na binnenkomst kwijt zijn. Je hand ophouden om aan te geven dat jij een rondje haalt, waarna iedereen dan een muntje inlevert. De net-niet-lekkere bamiblokken waar je iets te veel festivalmunten voor betaald hebt. Vijf minuten lopen en zestien minuten wachten voordat je eindelijk eens keer naar de wc kan. Dát is Festyland.

En dan kun je zeggen: maar Wouter, nu omschrijf je letterlijk elk festival? Daar ben ik het niet mee eens. Want op een festival als Pinkpop is het vast minstens zo gezellig, maar kom je absoluut niet je ladderzatte buurman/collega/yogalerares/leidinggevende tegen. Dat is de magie van Festyland. Iedereen is één.

Ik kijk er in ieder geval naar uit. Vrijdag ga ik mijn oude ziel verwennen met de coverband van The Police. Heerlijk ‘So Lonely’ en ‘Message in A Bottle’ meezingen. Ofja, zingen. Schreeuwen. Ergens hoop ik dat er volgend jaar een Acda en de Munnik coverband komt. Of nog beter, de échte. Ik denk het niet, maar een mens mag hopen. Zaterdag weet ik nog niet wat ik wil horen en zien, maar ook dat is het mooie aan Festyland.

De zondag sla ik over. Niet omdat de line-up ondermaats is, maar omdat Max Verstappen dan wereldkampioen kan worden in Suzuka, Japan.

Alvast sorry, lieve bankrekening.

Een heel fijn weekend en wie weet tot vrijdag!”

Wouter

Als stagiair van Campus Uden schrijft Wouter Frijns de komende tijd columns voor het Udens Weekblad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant