Maarten van den Elzen in zijn praktijk in Zeeland.
Maarten van den Elzen in zijn praktijk in Zeeland.

Zo voelt het om onder hypnose gebracht te worden

Algemeen 1.022 keer gelezen

ZEELAND | Vanaf deze week een nieuwe rubriek in het Udens Weekblad: Aileen Doet. Daarin probeer ik bijzondere hobby's, activiteiten en beroepen uit. In deze allereerste editie ging ik onder hypnose bij hypnotherapeut Maarten van de Elzen uit Zeeland.

Maarten helpt mensen met stoppen met roken, afvallen, angsten, allergieën en stressklachten door middel van hypnose. Ik vertel hem dat ik het beste wel spannend vind, maar hij weet mij gerust te stellen. "Ik heb niet de intentie om jou vreemde dingen te laten doen, dus gebeurt dat ook niet. Hypnose is niet per se bedoeld om rond te lopen als een kip zonder kop. Ik gebruik het voor therapeutische doeleinden." Hij legt uit dat hypnose draait om het onderbewustzijn en licht dat meteen toe met een oefening.

Pendel
Terwijl ik een pendel, het welbekende kettinkje met een balletje, vasthoud stelt Maarten mij vragen. "Ben je hier lopend naartoe gekomen?" Het balletje beweegt horizontaal op en neer. "Ben je met de auto gekomen?" Nu is er een verticale beweging te zien. Bizar! Stiekem probeer ik het kettinkje nog stiller te houden, maar de bewegingen zijn niet te onderdrukken. "Dat is dus het onderbewustzijn", legt Maarten uit.

Ballonnen versus boeken
Daarna volgt een oefening die ik ken uit het programma Mindfuck. Ik moet mijn armen strekken, een handpalm naar boven, de andere naar beneden. Als ik mijn ogen gesloten heb, legt Maarten een denkbeeldige stapel boeken op mijn ene hand en hangt hij een tros heliumballonnen aan de andere. Wonder bij wonder voel ik de hand waar de boeken op liggen zwaar worden. Als Maarten nog een boek toevoegt zakt mijn hand een flink stuk naar beneden. 

De tel kwijt
Na de oefeningen is het tijd voor het echte werk. Ik mag plaatsnemen in een grote zwarte fauteuil en ik krijg eerste de opdracht om volledig te ontspannen. "Ontspan de spieren van je ogen." Ik voel ze zwaar worden. Als Maarten mij vraagt om mijn ogen te openen lukt dat niet eens meer. Daarna moet ik ook mijn gedachten 'uitzetten'. "Tel hardop van honderd tot nul tot je de getallen niet meer weet." De getallen niet meer weet? Dat lijkt mij stug, denk ik nog. Maar ik begin te tellen en mij 88 ben ik letterlijk de tel kwijt. 

Kwijlen op het tapijt
Achteraf weet ik alles nog en dat stelt mij wel gerust. Ik heb geen gekke dingen gedaan, niet als een baby gehuild of gekwijld op het tapijt. Eigenlijk heb ik gewoon even lekker helemaal nergens aan gedacht. En dat beviel goed! Wie weet kom ik nog eens bij Maarten terug als ik mijn rookverslaving in de ban wil doen. Maar, benadrukt Maarten: "Je moet dat ook wel echt willen, anders heeft ook hypnose geen zin."

Tips
Heb jij ook een bijzondere baan, hobby of activiteit die ik zeker eens uit moet proberen? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe avonturen, dus tips zijn van harte welkom. Stuur mij een mailtje naar redactie@udensweekblad.nl en wie weet kom ik volgende week bij jou langs en staat jouw verhaal volgende week op deze plek in de krant.

Lees het hele artikel in het Udens Weekblad van woensdag 2 maart. 

Aileen van Tilburg.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant