Bob geeft uitleg over het spel.
Bob geeft uitleg over het spel.

Udenaar lanceert educatief bordspel voor jongeren

Algemeen 1.892 keer gelezen

UDEN | Het duurde 2 jaar voordat het spel helemaal af was; maar inmiddels kan het volop gespeeld worden. Udenaar Bob Heemskerk ontwikkelde samen met Lies van Lokven en John Wildenberg vanuit zijn werk bij de non-profit welzijnsonderneming Farent het bordspel ‘Blizz’, voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. “Het spel kan bepaalde inzichten opleveren.”

Blizz is ontworpen om jongeren op een luchtige en grappige manier bewust te maken van de gevolgen van hun keuzes. Het spel, ontwikkeld met input van jongeren, ouders en professionals, behandelt een scala aan onderwerpen zoals liefde, sexting, roken, alcohol, drugs, groepsdruk en social media. Het biedt een veilige ruimte om belangrijke thema’s te bespreken en te verkennen. “Officieel is het spel vorig jaar november gelanceerd”, vertelt Bob, die heel veel tijd stopte in het ontwikkelen van het nieuwe spel. “De aanleiding was een brainstorm bij mijn werkgever Farent in ‘s-Hertogenbosch, een organisatie voor sociaal werk, over innovatieve ideeën die een positieve invloed kunnen hebben op de welzijn van jongeren. Dit leidde tot het idee van een bordspel waarmee je het gesprek aangaat over bepaalde onderwerpen, wat tegelijkertijd bepaalde inzichten oplevert.”

Testen
Samen met twee anderen ging hij de uitdaging aan. “We moesten een mooie combinatie vinden tussen leerzaam, leuk én niet te complex. We hebben verschillende testrondes gedaan met zowel volwassenen als jongeren, zodat zij hun mening konden geven. Soms waren dingen bijvoorbeeld wat te ingewikkeld.” Bobs nichtje Fenne was één van die ‘testpersonen’. “Het was leuk om mee te denken en hier en daar wat tips te geven over wat er anders zou kunnen”, vertelt ze. “Op die manier heb je toch een beetje bijgedragen. En ik vind het spel heel leuk geworden.”

Geluk
Het doel van Blizz is simpel: gelukspunten verzamelen in verschillende categorieën zoals ‘sociaal’, ‘gezondheid’ en ‘ontwikkeling’ om zo gelukkig mogelijk te worden in het spel. ‘Blizz’ is dan ook niet voor niks de naam van het spel; bliss betekent namelijk ‘geluk’ in het Engels. Bob: “Spelers moeten weloverwogen keuzes maken bij diverse dilemma’s die rechtstreeks uit de leefwereld van jongeren komen. Geluk en pech spelen een rol bij het werpen van de dobbelsteen en bepalen de uitkomst van de beslissingen.” De thema’s zijn nauw verbonden met de belevingswereld van jongeren tussen 12 en 18 jaar oud. Van liefde en relaties tot aan sociale media en verslavingen, het spel biedt een uitgebreide kijk op diverse aspecten van het leven. Elke kaart heeft een adviesleeftijd, zodat het spel kan worden aangepast aan de groep spelers.

Bestellen
Blizz kan thuis gespeeld worden, maar is voornamelijk ontwikkeld voor educatieve plekken zoals scholen, jongerencentra en scoutinggroepen. Het spel is te bestellen voor 50 euro via de website van Farent: farent.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant