Afbeelding
Foto: Helene van Rijn

Cursus ‘Autisme van dichtbij’ bij Volksuniversiteit Oss

Algemeen 775 keer gelezen

OSS | De kans is groot dat jij ook iemand met autisme kent of zelf kenmerken hebt. Autisme is aan de buitenkant niet te zien en uit zich bij iedereen weer op een andere manier. Als mensen met autisme gewoon een baan, vrienden en gezin hebben en zich zoveel mogelijk aanpassen aan hun omgeving, vallen ze vaak niet echt op. Zij en hun directe omgeving kunnen echter wel problemen ervaren in hun functioneren en sociale relaties. Er is vaak ook meer stress in hun leven. Over hoe beter om te gaan met autisme, gaat de cursus ‘Autisme van dichtbij’ welke gepland staat op maandag 8 en 15 april 2024 bij Volksuniversiteit Oss.

Autisme is de verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie. 1 tot 2 procent van de Nederlanders, ruim 200.000 mensen, bevindt zich duidelijk in het autistisch spectrum. Het aantal mensen dat te maken heeft met autisme – zoals ouders, broers, zussen, partners, leraren en zorgverleners – is vele malen groter. Om meer begrip te krijgen voor autisme worden er rondom 2 april 2024 (Wereld Autisme Dag) veel activiteiten georganiseerd over autisme. Ook Volksuniversiteit Oss besteedt aandacht aan dit onderwerp middels een cursus. 

Tijdens twee bijeenkomsten wordt ingegaan op vragen als; hoe kun je omgaan met de problemen en de stress die bij autisme komt kijken? Wie moet zich aan wie aanpassen en hoe doe je dat dan? In deze cursus leer je wat kenmerken van autisme zijn en waarom stress vaak zo’n grote rol speelt. Er wordt op een interactieve manier besproken welke invloed autisme kan hebben in de dagelijkse praktijk en hoe je daarmee kunt omgaan.

Reacties van eerdere deelnemers: “Fijne sfeer, prettige groepsgrootte, duidelijke uitleg en voorbeelden. Heel waardevol, de herkenning, tips en inzichten voor het handelen binnen ons gezin. Goede theorie-praktijk afwisseling, ‘echtheid’, kwetsbaarheid. Fantastisch hoe beeldend en enthousiast er verteld wordt. De cursus was interessant en plezierig. We begrijpen nu meer wat autisme is en hoe we er in het dagelijks leven beter mee om kunnen gaan. Deze cursus kunnen we aan iedereen aanraden om autisme beter te begrijpen, maar vooral aan mensen die rechtstreeks met autisme te maken hebben.”

Docent
Sylvia van Casteren is gecertificeerd autismecoach en begeleidt volwassen met autisme en partners. Ze coacht op maat in het leren omgaan met autisme, dagelijkse stress en emoties. Met haar theoretische kennis en praktische ervaring als partner en moeder van autisten, maakt ze makkelijk een vertaalslag tussen mensen met en zonder autisme.

Inschrijven via website
De cursus bestaat uit twee lessen en start op maandag 8 april 2024 van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten voor de cursus bedragen 39 euro. Voor meer informatie en inschrijven, kijk op www.volksuniversiteitoss.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant