Afbeelding

Aantal inwoners noodopvang Uden toch van 200 naar 300

Algemeen 1.898 keer gelezen

UDEN | Het COA mag alsnog 300 bewoners gaan huisvesten in de noodopvang in Uden. De rechter deed gisteren uitspraak over het verzoek dat Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) indiende, gesteund door de gemeente Maashorst. Wel zitten er een aantal voorwaarden aan verbonden.

De noodopvang op de locatie Van der Valk was in eerste instantie bedoeld voor het opvangen van 300 personen. Als gevolg van een eerdere uitspraak van de bestuursrechter op 22 december vorig jaar mochten maar 200 personen in de noodopvang verblijven. De rechter stelde hierbij voorwaarden, waarbij na een maand gecontroleerd moest worden of de opvang goed verliep. Gisteren is door de rechter beoordeeld dat het COA en de gemeente voldoen aan de gestelde voorwaarden, waardoor er nu alsnog 100 mensen meer in de opvang mogen verblijven.

Voorwaarden
Ook aan deze uitspraak zitten voorwaarden, die geldig zijn tot 2 weken na de beslissing op de ingediende bezwaarschriften. Voor 1 maart moet er bijvoorbeeld een paslezer op de oostelijke toegangspoort worden geïnstalleerd. Het COA moet het veiligheidsplan naleven en ervoor zorgen dat bewoners zich aan de huisregels houden.

Omwonendenoverleg
Verder moet er vanuit het COA tot maart wekelijks overleg zijn met de omwonenden, en daarna regelmatig. Dat moet met omwonenden uit de vertegenwoordigde wijken en buurten, en de omwonenden die de voorziening hebben aangevraagd moeten daar ook deel aan kunnen nemen. Vertegenwoordigers van het FoodCourt, straatcoaches en BOA’s moeten ook met regelmaat deelnemen aan deze overleggen.

Zeven leden trekken zich terug
Onlangs trokken zeven leden van het omwonendenoverleg zich terug als lid van het overleg, omdat zij niet tevreden zijn over het verloop en de invulling van het overleg. Er zijn nu nog zestien leden over, die alle vier de wijken in de omgeving vertegenwoordigen.

Controle
Het is aan de gemeente om te controleren of het COA zich aan alle voorwaarden houdt. Ook moet de gemeente intensief toezicht houden op de veiligheid op het FoodCourt en de fietstunnel, onder andere via cameratoezicht en patrouilleren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant