Afbeelding

Je eigen energie opwekken met windwokkels; inwoners Maashorst kunnen dat nu

Algemeen 1.817 keer gelezen

MAASHORST | Gemeente Maashorst heeft beleid vastgesteld waarmee inwoners onder bepaalde voorwaarden op een kleinschalige manier eigen energie kunnen opwekken. Je kunt hierbij denken aan het plaatsen van windwokkels en kleine windmolens op daken of in een weiland.

Het nieuwe beleid maakt het eenvoudiger voor mensen om thuis energie op te wekken. Mensen mogen straks bijvoorbeeld een klein zonneveld van 60 tot maximaal 250 m² bij hun huis aanleggen voor eigen gebruik, maar hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden, zoals een goede inpassing in het landschap. Ook het plaatsen van windwokkels en kleine windmolens is toegestaan. Windwokkels kunnen bijvoorbeeld op een paal staan, op bedrijventerreinen of op daken van hoogbouw. Voor boerenbedrijven in het buitengebied zijn er mogelijkheden om kleine windmolens te plaatsen, maar deze mogen niet hoger zijn dan 15 meter.

Het idee achter het beleid is dat inwoners geld besparen op hun energierekening, en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente. “Het beleid is gemaakt naar aanleiding van de vele aanvragen die we hierover binnen kregen”, licht wethouder Jeroen van den Heuvel toe. “We merkten dat hier behoefte aan was. Deze kleinschalige energieopwek is écht alleen bedoeld voor eigen gebruik. We hebben dan ook regels opgesteld voor de veiligheid van omwonenden en het beperken van eventuele overlast.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant