Jean-Louis en Frans tijdens de opening van Uden on ice vorig jaar.
Jean-Louis en Frans tijdens de opening van Uden on ice vorig jaar. Foto: Ad van de Graaf

Uden on ice niet meer weg te denken in Uden en omgeving: ‘Waar vind je dit nog in onze regio?’

Algemeen 1.489 keer gelezen

UDEN | De 20e editie van Uden on ice begint op vrijdag 15 december. Het evenement, inmiddels alweer 12 jaar in handen van Jean-Louis van der Veen en Frans Verwijst, staat bekend om zijn laagdrempeligheid en brengt jong en oud uit Uden en de omgeving samen. De twee zijn trots op wat er iedere keer weer neergezet wordt: “Waar vind je zo’n succesvol winters event mét ijsbaan nog in de regio?”

Met een gevarieerd programma van 3,5 weken biedt Uden on ice vertier voor iedereen. Naast de schaatsbaan zijn er activiteiten zoals de tubebaan voor de jeugd en curling voor volwassenen. De vier curlingavonden waren binnen no time volgeboekt, met 64 teams die de strijd aangaan op drie banen. De organisatie verwacht maar liefst 70.000 bezoekers in totaal. Wat het event zo sterk maakt? “De laagdrempeligheid”, weet Jean-Louis zeker. “Het is een uitje voor jong en oud, en niet alleen uit Uden maar uit de hele omgeving. Het brengt leven in de brouwerij.” De samenwerking met verschillende partijen speelt daarbij een grote rol, ziet Frans. “We bundelen onze krachten met betrokkenheid van de omliggende horeca, sponsoren, en vele vrijwilligers, die ons al jaren trouw zijn.” Lokale verenigingen, zoals atletiekvereniging De Keien en de scouting, dragen daar aan bij; De Keien verzorgt de kassa en doet de baancontrole, terwijl de scouting zich ontfermt over de schaatsverhuur. “De opbrengst komt ten goede aan deze clubs. Op die manier ondersteunen we hen.”

Schoolschaatsen
Ook het schaatsen voor scholen blijkt ieder jaar opnieuw een succes. Alle basisscholen uit de gemeente Maashorst krijgen de gelegenheid om met hun klassen langs te komen en de schaatsen onder te binden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het Udens College. “Dat is toch hartstikke mooi voor die kinderen?”, vindt Jean-Louis. “Vroeger konden we nog regelmatig schaatsen op natuurijs, maar dat is tegenwoordig geen zekerheidje meer. 90 procent van de kinderen leert voortaan schaatsen bij Uden on ice!” Voor de kinderen is er dit jaar weer iedere dag de gelegenheid voor een ontmoeting met mascotte Zwiertje. “Die hoort erbij.”

Uitdaging
Uden on ice probeert de laagdrempeligheid van het event ook in hun prijzen te behouden. “Ondanks de stijgende kosten blijven de prijzen voor het schaatsen en consumpties gelijk aan vorig jaar”, verzekert Frans. Het openingsweekend biedt gratis toegang tot lokale bands in de horecatent, met onder andere optredens van Bolder Greasy, Staal Met Glazen en The Specs. Terwijl het succesrecept behouden blijft, is de organisatie altijd bezig met vernieuwing en optimalisatie. “Het evenement blijft groeien, het draagvlak is groot en dat is geweldig, maar je blijft altijd zoeken naar hoe het (nog) beter kan”, zegt Frans. “En het belangrijkste daarbij is: goed ijs. In deze dure tijd met klimaatverandering ook een uitdaging. Gelukkig hebben we onze vrijwilligers. Zij weten in maar 100 uur een prachtige ijsbaan met bijbehorende aankleding neer te zetten. Waar vind je dat nog in deze regio?” Jean-Louis lacht: “We zijn altijd maar nét op tijd voor de opening. Maar het lukt altijd.”

Kijk voor het gehele programma op www.udenonice.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant