De containers waar je de spullen in kunt doen.
De containers waar je de spullen in kunt doen.

Uden WereldWijd helpt ontwikkelingslanden met bijna 11.000 euro

Algemeen 575 keer gelezen

UDEN | Stichting Uden WereldWijd (UWW) heeft deze maand bijna 11.000 euro uitgekeerd aan negentien projecten in de ontwikkelingslanden. De uitkering is mogelijk door de opbrengst van textiel en schoeisel in groene textielcontainers van Uden WereldWijd-Regain in de gemeente Uden.

Het bestuur van de stichting UWW steunt al 22 jaar organisaties uit de gemeente Uden, die projecten hebben in ontwikkelingslanden over de hele wereld. Binnen de gemeente zijn er 23 partnerorganisaties aangesloten bij UWW. Zij kunnen gedurende het jaar projecten indienen, die vragen om een geldelijke ondersteuning. Deze aanvragen worden door de werkgroep ‘Fonds Kleinschalige Projecten’ van UWW beoordeeld, voorgelegd aan het bestuur en na goedkeuring in de maand november gehonoreerd, waarna de bedragen uitgekeerd worden aan de partners.

Wim de Winter, penningmeester UWW, geeft aan: “Het is fantastisch dat we ook in 2023 zoveel projecten hebben kunnen honoreren. Deze variëren van het voorzien van een moestuin van een irrigatiesysteem in Zambia en Tanzania; het verstrekken van schoolmiddelen aan zes basisscholen in Oeganda; onderwijs aan twintig kansarme meisjes in Peru; kosten verzorger voor een centrum voor gehandicapten in India en onderwijs, onderdak en voeding aan weeskinderen in Zuid Afrika en Congo en zoveel andere veelzeggende projecten.” Er is dit jaar een bedrag van in totaal 10.850 euro op de bankrekeningen van de partners overgemaakt en dat is voor het tweede jaar beduidend minder dan zij van ons gewend zijn, maar dat komt door het inzakken van de markt in herdraagbare kleding, de sterk dalende internationale afzet als gevolg van het Coronavirus en de hogere transportkosten.

Het geld komt uit de inzamelingsopbrengst van textiel en schoeisel die in de 25 nieuwe groene textielcontainers van het Textielinzamelbedrijf Regain Recyclables Cuijk worden gedeponeerd. Deze containers staan op veertien plaatsen in de gemeente Uden, namelijk 22 in Uden, twee in Volkel en één in Odiliapeel. UWW heeft in 1998 van de gemeente vergunning gekregen om textiel in te zamelen. Uit de recente sorteeranalyse van Regain blijkt dat 77 procent van de aangeleverde kleding wordt herdragen en 18 procent wordt hergebruikt. Van dit deel kunnen weer garens, poetsdoeken en isolatiemateriaal, maar ook stoelen en tafels van textiel verstevigd met composiet worden gemaakt. Er mogen ook vodden, schoeisel en knuffels worden aangeboden. Ton van der Vegt, secretaris UWW: “In 2022 werd door inwoners van Uden, Volkel en Odiliapeel ruim 180.000 kilogram textiel en schoeisel niet bij het huishoudelijk afval gedaan maar gescheiden aangeboden aan UWW.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant