Dick Lohuis (l) overhandigt een exemplaar van het boek aan commandant Marcel van Egmond.
Dick Lohuis (l) overhandigt een exemplaar van het boek aan commandant Marcel van Egmond. Foto: Henk Lunenburg

Fotoboek vertelt de geschiedenis van Vliegbasis Volkel

Algemeen 2.798 keer gelezen

VOLKEL | In het bezoekerscentrum van Vliegbasis Volkel werd op dinsdagmiddag 7 november het fotoboek Vliegbasis Volkel, Brabants Bont 1950-1984 gepresenteerd door Dick Lohuis. Hij werkt al elf jaar op de vliegbasis en schreef eerder boeken over de Vliegbases Twente en Eindhoven.

Het boek bevat meer dan 500 foto’s in kleur en zwart-wit uit de periode 1950 tot 1984. “Daar is voor gekozen omdat in 1950 de basis opende en het eerste squadron er gestationeerd werd. In 1984 kwam er een einde aan het Starfighter tijdperk”, legt Lohuis uit. “Als ik de F-16 ook nog mee had genomen was het te veel geweest voor één boek, dat wordt dus een compleet nieuw boek.”

Het eerste vergelijkbare boek dat hij maakte over Vliegbasis Twente kostte hem destijds nog ruim zes jaar. “Inmiddels weet ik mijn bronnen beter te vinden”, aldus Lohuis. “Met dit boek ben ik twee jaar bezig geweest.” Na het eerste boek volgende er nog een over Vliegbasis Eindhoven. Gezien die eerdere boeken vroegen zijn collega’s in Volkel zich natuurlijk af wanneer hun basis zou volgen. Lohuis: “Ik kon hier mooi in het materiaal van de traditiekamer snuffelen voor dit boek.”


Na enig oponthoud omdat basiscommandant Marcel van Egmond nog in de simulator zat kregen hij en voormalig gevechtspiloot Hans van der Werf de eerste exemplaren van het boek overhandigd. Van der Werf schreef het voorwoord voor het boek en sprak: “Ik heb hier veel voetstappen en wielafdrukken liggen. In 1968 kwam ik voor het eerst hier. Het is een fantastisch boek over een periode waar ik direct bij betrokken ben geweest.”

Lohuis maakte het boek in samenwerking met Gijs Dragt, die de vormgeving verzorgde. Behalve de foto’s bevat het boek begeleidende teksten over onder andere de ontstaansgeschiedenis, gebaseerde eenheden, uitzendingen, oefeningen en jubilea. Het boek is te bestellen via de website van uitgever Geromy.

Afbeelding
Vlieger Hans van der Werf met zijn exemplaar van het boek.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant