
Gezonde gemeente Maashorst doet flinke investeringen, maar toekomst baart zorgen
Algemeen 1.931 keer gelezenUDEN | De gemeente Maashorst staat er financieel gezond voor, zo blijkt uit de begroting van 2024. Hierin zet de gemeente voort wat ze in de afgelopen 2 jaar heeft opgebouwd. De focus ligt op het daadwerkelijk uitvoeren van de gemaakte plannen om de gemeente voor te bereiden op de toekomst. Voor de komende 2 jaar is er dus weinig reden voor zorgen, maar vanaf 2026 gaat het er anders uit zien. “Dat wordt het befaamde ravijnjaar”, aldus wethouder Gijs van Heeswijk.
In 2024 zijn er aanzienlijke investeringen gepland, waaronder de aanpassing aan het fietspad op de Markt voor 190.000 euro, en de herinrichting van de hoek Sacramentsweg, Galerij en het Mondriaanplein waarvoor 1 miljoen euro beschikbaar is gesteld. Er is ook budget gereserveerd voor herinrichtingsprojecten van het bedrijventerrein Voederheil in Zeeland (400.000 euro) en de N605-weg, de weg vanuit Boekel waarvoor een nieuw tracé is vastgesteld aan de oostkant van Volkel. “De N605 is de ‘grootste klapper’ met een budget van 13,2 miljoen euro”, licht de wethouder toe. De werkzaamheden hiervoor starten in 2026, een jaar waarover de wethouder zegt zich financieel gezien nog steeds zorgen te maken. Vanaf dan ontvangt de gemeente namelijk structureel 10 miljoen euro minder van het Rijk. “Dit treft niet alleen onze gemeente; landelijk krijgen we een korting van maar liefst 3 miljard euro te verwerken”, aldus Van Heeswijk. “Op dit moment is er nog helemaal geen reden voor paniek. Maar het is wel belangrijk om als gemeente goed te kijken wat efficiënter en beter kan. Natuurlijk zijn er ook andere opties, zoals bezuinigen, lastenverzwaring en de algemene reserves. En we kunnen uiteraard ook onze ambities bijstellen. Dit alles is voor nu nog niet nodig, maar we sluiten het niet uit.”
Andere belangrijke onderwerpen in de begroting zijn onder andere het vergroten van de weerbaarheid tegen ondermijning en en het uitvoeren van klimaat- en energiebeleid. In dat laatste wordt 1 miljoen euro geïnvesteerd. Daarnaast is er aandacht voor versnelde woningbouw en armoedebestrijding. De lasten voor inwoners worden met een indexering van 4,2 procent voor onroerend zaakbelasting en afvalstoffenheffing zo laag mogelijk gehouden. “We willen inwoners niet onnodig belasten”, aldus Van Heeswijk.