Riet en Jan. (foto: Henk Lunenburg)
Riet en Jan. (foto: Henk Lunenburg)

‘Tijdens de avondvierdaagse sloeg de vonk over’

Algemeen 1.612 keer gelezen

UDEN | Jan en Riet Voges-Bos uit Uden zijn vandaag 60 jaar getrouwd.

door Henk Lunenburg

Jan is op 28 juni 1940 geboren in Amstelveen, in een gezin van zes kinderen. Zijn vader was timmerman/meubelmaker. Jan ging in Amstelveen naar de keuterschool en daarna verhuisde het gezin naar Hilversum. Na de lagere school ging hij anderhalf jaar naar de ambachtsschool. Zijn vader vond dat moest gaan werken, er moesten centjes verdiend worden. Op zijn 14e werkte Jan in een smederij alwaar hij veel leerde in het metaal. Na 4 jaar maakte hij de overstap naar fijn bankwerken. Dit was van korte duur en werd hij lasser bij een aanhangerbouw bedrijf. Na een half jaar dienstplicht werd hij op zijn 20e beroepsmilitair bij de Koninklijke Luchtmacht. Jan liep tijdens diensttijd de vierdaagse van Nijmegen.

Riet
Riet is op 24 januari 1942 geboren in Hilversum, in een gezin van drie kinderen. Haar vader werkte in een tapijtweverij. Na haar lagere school volgde ze op de huishoudschool en kinderverzorging. Omdat daar op dat moment weinig werk in was ging ze bij de HEMA werken. Hier werkte ze tot hun huwelijk.

Trouwen
Jan en Riet leerden elkaar kennen op de gymnastiek vereniging in Hilversum. Jan zat in de selectiegroep turnen en Riet volgde de gymlessen en werd lid van de drumband. De vonk sloeg pas over tijdens de avondvierdaagse. Na 4 jaar verkering trouwden ze op 19 september 1963 in Hilversum. Het eerste jaar woonden ze in bij haar oma, daarna verhuisden ze naar Uden. Hun zoon Wim is in Hilversum geboren en de dochters Anja en Ivonne in Uden. Er zijn nu zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Jaarlijks ging het gezin op vakantie.

Klussen
Naast zijn werk bij de luchtmacht was klussen de grootste hobby van Jan. Alle bouw, metsel en schilderklussen deed hij zelf en hij stopte met de gymactiviteiten omdat hij er geen tijd meer voor had. Met hun kinderen liepen ze wel de avondvierdaagse mee. Op zijn 52e ging Jan met pensioen bij de luchtmacht. Zijn vrije tijd vulde hij op met klussen en hij had een nulurencontract bij DSU deurmanchet service Uden. Dit heeft hij bijna 40 jaar gedaan.

Familie
Zoon Wim werkt ook bij de luchtmacht en heeft hiervoor 3 jaar in Amerika gewoond. Vijf keer gingen Jan en Riet daar bezoek en ze combineerden dat met een rondreis. Twee kleinkinderen zijn ook bij de Luchtmacht gaan werken. Vorig jaar is de familie getroffen door het veel te vroeg overlijden van hun schoonzoon. Hij was eigenaar van een groot bedrijf en pas 58 jaar. Ivonne bleef met twee dochters achter. Het gemis is nog steeds heel groot in de familie. Het 60-jarig huwelijksfeest wordt binnenkort in familiekring gevierd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant