De honden deden hun behoefte in de hevig naar ammoniak stinkende woning.
De honden deden hun behoefte in de hevig naar ammoniak stinkende woning.

Inspecteurs nemen honden mee uit ernstig vervuilde woning Maashorst

Algemeen 1.872 keer gelezen

MAASHORST | Bij het binnenvallen van een huis in de gemeente Maashorst hebben de politie en inspecteurs van de LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) elf volwassen honden en vijf pups aangetroffen, in een zeer vervuilde omgeving. De houten vloeren van het huis waren doordrenkt met urine van de grote hoeveelheid huisdieren die er werden gehouden. De ammoniakdruk als gevolg van langdurig niet opgeruimde urine was buitengewoon hoog. Om de dieren te beschermen, zijn ze in bewaring genomen, en de bewoonster heeft een proces-verbaal ontvangen. 

De bewoonster van het huis had al eerder waarschuwingen gekregen, maar de situatie verbeterde nauwelijks. Dit incident volgt op een soortgelijke gebeurtenis in de gemeente Echt-Susteren in augustus. Ook daar werd een overmatige hoeveelheid huisdieren in een woning gehouden, waaronder naaktkatten, die hun behoefte binnen deden en waarvan de urine niet werd opgeruimd. Hier resulteerde dit in verzadigde vloeren en een zeer onaangename ammoniaklucht. Ondanks waarschuwingen en opgelegde lasten werd de situatie ook hier niet voldoende verbeterd, waarna alle dieren (51 honden, negen naaktkatten en een papegaai) zijn weggehaald.

Hoewel er in Nederland geen wettelijk maximum is gesteld aan het aantal huisdieren dat iemand mag hebben, moeten eigenaren hun dieren een schone en veilige leefomgeving bieden. Het niet opruimen van urine en uitwerpselen is niet alleen onhygiënisch, maar kan ook leiden tot een ongezonde ammoniakdruk, schade aan de woning, en ernstige geurproblemen. In sommige gevallen kunnen woningbouwcorporaties en particuliere verhuurders wel maximumaantallen dieren in huurovereenkomsten opnemen. Overtredingen van dierenwelzijnswetten kunnen leiden tot ingrijpende bestuurs- en/of strafrechtelijke maatregelen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant