Bestuursvoorzitter Gijs de Louw.
Bestuursvoorzitter Gijs de Louw.

Stichting Udense Uitdaging stopt: ‘Ons doel is bereikt’

Algemeen 1.488 keer gelezen

UDEN | Het bestuur van de Stichting Udense Uitdaging heeft besloten de werkzaamheden te beëindigen en niet door te gaan als Maashorster Uitdaging. “Ons doel is namelijk al bereikt”, aldus voorzitter Gijs de Louw. “In alle kernen van onze nieuwe gemeente zijn hulporganisaties actief en weten ondernemers en maatschappelijke organisaties elkaar te vinden.”

De Udense Uitdaging zette zich sinds 2015 in om ondernemers en maatschappelijke organisaties met elkaar in contact te brengen. In die jaren zorgde de stichting ervoor dat talloze vragen van maatschappelijke organisaties werden opgelost door inzet van Udense bedrijven. Daarnaast werden jaarlijks projecten georganiseerd met een maatschappelijk doel, bijvoorbeeld rond thema’s als vitaliteit en eenzaamheid. Voor veel ondernemers waren die activiteiten een mooie gelegenheid om bij te dragen aan de Udense samenleving. De Louw: “We hebben de afgelopen jaren ontzettend veel voor elkaar gekregen. Toch houdt de stichting per 2023 op te bestaan. We hebben onszelf overbodig gemaakt, zou je kunnen zeggen. En dan moet je ook zo krachtig zijn hier conclusies aan te verbinden.”

Veel mensen geholpen
Carla Blom, manager van de Udense Uitdaging, kijkt trots terug op wat de stichting allemaal heeft bereikt. “Door de jaren heen zijn door onze bemiddeling veel clubs en verenigingen geholpen. Soms vonden we materialen die ze nodig hadden en soms hielpen ondernemers door het uitvoeren van werkzaamheden. Alles met gesloten beurzen.” Goede herinneringen heeft ze aan de realisatie van een bioscoopruimte in het Retraîtehuis en bijvoorbeeld aan de Vitaliteitsweek, waarin alle inwoners een week lang konden deelnemen aan allerlei gratis sport- en beweegactiviteiten. Daarnaast zorgde de Udense Uitdaging voor ‘matches’ tussen vraag en aanbod, of het nu ging om een laptops, bureaustoelen of archiefkasten. Ook tijdens de lockdowns door corona bleef de stichting actief. Blom: “Veel mensen voelden zich geïsoleerd en het thema eenzaamheid kon wel wat extra aandacht gebruiken. Dus organiseerden we een online training ‘Meer contact’. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen bedrijfsleven, vrijwilligers en maatschappelijke organisaties.”

Geen Maashorster Uitdaging
In het voorjaar van 2022 begon de Udense Uitdaging zich voor te bereiden op de gemeentelijke herindeling. Moest er een Maashorster Uitdaging komen, was de vraag. Na verschillende gesprekken met collega-voorzieningen in de dorpen, concludeerde het bestuur dat er in Maashorst al veel organisaties en mooie initiatieven zijn. Die willen weliswaar graag met elkaar samenwerken en kennis delen, maar behouden liefst hun lokale karakter van de eigen kern. Daarnaast merkte de Udense Uitdaging dat bedrijven en maatschappelijke instellingen elkaar in Uden inmiddels goed weten te vinden. “Daarom is besloten de weg naar de Maashorster Uitdaging niet verder in te slaan”, aldus De Louw.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant