Afbeelding
Foto: John Verkerk

Gemeente kan geen gebruik maken van vliegbasis voor opwek duurzame energie

Algemeen 878 keer gelezen

VOLKEL | Defensie heeft het terrein van Vliegbasis Volkel zelf nodig om te verduurzamen. Daardoor is er geen mogelijkheid voor Maashorst om van het terrein gebruik te maken voor haar eigen verduurzamingsopgave. Dat schrijft het College op basis van vragen van het CDA.

Met het programma Opwek Energie Rijksvastgoed (OER) stelt de overheid eigen grond beschikbaar aan ontwikkelaars die daar vervolgens duurzame energieprojecten kunnen ontwikkelen. Ook defensie werkt hieraan mee en heeft twaalf defensieterreinen beschikbaar gesteld om duurzame energie op te wekken. Het CDA wees erop dat de defensieterreinen in Volkel en Reek hier geen deel van uitmaken en is van mening dat de vliegbasis het voor Maashorst moeilijker maakt om aan de energiedoelen te voldoen door de beperkingen die deze oplegt op het gebied van windenergie. Het CDA wilde daarom weten waarom deze twee terreinen niet in het programma OER zijn opgenomen en of de wethouder iets kan doen om hier alsnog voor te zorgen.

Defensie verduurzaamt zelf
Hoewel de defensieterreinen volgens de wethouder in aanmerking zouden kunnen komen voor het programma OER, heeft defensie in gesprekken met de gemeente Uden in oktober 2019 aangegeven dat zij het grootste deel van hun grond zelf CO2-neutraal willen maken. De vliegbasis heeft de beschikbare ruimte daarvoor zelf nodig en dus kan de grond niet ingezet worden voor de duurzaamheidsdoelen van de gemeente. Het werk op de vliegbasis gaat volgens defensie plaatsvinden in de periode 2022-2024. “Volkel zal daarbij in de laatste fase zitten, zoals het er nu naar uitziet”, aldus het College. “Het college is voornemens op korte termijn in gesprek te gaan met Defensie om de mogelijkheden te besrpeken.”

Gebied langs A50
Ook rijksgronden langs de A50 zouden in aanmerking kunnen komen voor het programma OER en dus door gemeenten gebruikt kunnen worden om duurzame energie op te wekken. Het College schrijft: “In december 2022 worden de RES-regio’s nader geïnformeerd over de nieuwe aanvraagmogelijkheid in het kader van programma OER. Op dit moment zijn we in gesprek met de gemeente Bernheze en gemeente Meierijstad om in gezamenlijkheid te kijken naar de mogelijkheden voor duurzame opwek langs de snelweg A50.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant