De opbouw vordert gestaag. (foto: Henk Lunenburg)
De opbouw vordert gestaag. (foto: Henk Lunenburg)

Volkel op glad ijs bijna klaar voor tweede editie: ‘Vele bewoners zitten nieuwsgierig voor de ramen’

Algemeen 825 keer gelezen

VOLKEL | De voorbereidingen voor het winterse evenement ‘Volkel op glad ijs’ zijn in volle gang. Voor de ingang van het verzorgingstehuis Sint Antonius staat het paviljoen waarin het feest aankomende vrijdag losbarst al klaar. De bewoners houden de opbouw vol verwachting in de gaten. “Ze kijken er ontzettend naar uit”, aldus Nancy Langenhuizen en Debby Bouw van team Welzijn van BrabantZorg.

Het succes van de eerste editie in 2019 smaakte naar meer. In juni van 2022 werd, ondanks nog altijd een beetje onzekerheid wat de coronasituatie betreft, de knoop tóch doorgehakt: van 9 tot en met 18 december kan jong en oud weer met elkaar genieten van gezellige, winterse taferelen. “Schaatsen, muziek, curling, en een kerstmarkt; er staat vanalles op het programma”, vertelt Evert Oostendorp, voorzitter van Stichting Vrienden van Sint Antonius en de Pastorie. Samen met team Welzijn, cateraar Gert-Jan van den Broek, en de sponsoring van hoofdsponsor Zekerheuts/RegioBank zetten zij het evenement op poten. “Er is voor iedereen wat te doen. Dat is ook wat het zo mooi maakt; er is écht verbinding tussen jong en oud.” Nancy vult aan: “Onze bewoners genieten het meest van gezelligheid met kinderen, eten, en optredens en muziek. En dat zijn precies alle ingrediënten waaruit dit evenement bestaat. De dagbesteding wordt komende 10 dagen als het ware verplaatst naar de tent, zoals de gymnastiek of de liedjesbingo, die met een zingende kerstman net wat feestelijker is dan normaal. Verschillende groepen van basisscholen komen gezellig langs om te schaatsen, en het kerstdiner wordt lekker in het ‘VIP paviljoen’ opgegeten.” Wat de organisatoren opvalt, is dat het evenement echt gedragen wordt door de Volkelse bevolking. “Iedereen heeft het erover. We krijgen ontzettend veel hulp van vrijwilligers, en ook ondernemers zijn enthousiast en vanaf het begin bereid om bij te dragen om dit tot een succes te maken”, vertelt Evert. “Dat zegt denk ik veel over het dorpse element.”

Opening
Volkel op glad ijs wordt aanstaande vrijdag afgetrapt om 18.30 uur, middels een lampionoptocht vanaf het Schakelplein richting de schaatsbaan. “Er hebben zich meer dan honderd kinderen opgegeven om samen met ouders met een lampion mee te lopen”, vertelt Debby. Om 19.00 uur worden de lichtjes ontstoken met behulp van locoburgemeester Gijs van Heeswijk, waarna de schaatsbaan om 19.15 uur wordt geopend. Vanaf 19.30 uur kan er dan echt geschaatst worden.” Daarna volgt een bomvol programma, met onder andere discoschaatsen, een zondagmiddag met muziek van eigen bodem, een liederentafel. Naast het vrije schaatsen is er gedurende het evenement een curlingtoernooi waar iedereen zich voor kan opgeven. Op zondag is hiervan de finale.

Zin in
Deze week legt de organisatie de laatste hand aan de opbouw. “De bewoners kunnen niet wachten. Het leeft sinds de opbouw al heel erg. Velen zitten nieuwsgierig voor de ramen. Na de eerste editie vroegen een paar bewoners toen het evenement afgelopen was: “En nu?” Dus je kunt wel nagaan hoeveel zin ze erin hebben!”

Meer info
Wil je het gehele programma bekijken? Kijk dan op de website: www.volkelopgladijs.nl. Voor updates volg je de Facebookpagina.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant