Afbeelding

Project ‘toekomstbestendige vakantieparken’ breidt zich uit naar Odiliapeel, Uden en Volkel

Algemeen 1.302 keer gelezen

MAASHORST | Het project ‘Vitale en toekomstbestendige vakantieparken’, dat in 2019 in de voormalige gemeente Landerd is gestart, wordt vanaf 2023 uitgebreid naar de kernen Odiliapeel, Uden en Volkel. “Met dit project stimuleren we goede ontwikkelingen en helpen we parkeigenaren de kwaliteit van hun park te verbeteren”, verduidelijkt wethouder Jeroen van den Heuvel.

De recreatieparken in de gemeente Maashorst dragen in belangrijke mate bij aan de recreatieve functie van de regio. Ze dragen ook bij aan een goed economisch ondernemersklimaat voor de recreatieve sector. Recreatieparken die minder vitaal zijn, zijn echter vatbaar voor verloedering, illegale activiteiten en permanente bewoning. “Wij zien het als onze taak om recreatieparkeigenaren te faciliteren bij het vitaler maken van de parken”, vertelt Van den Heuvel. “Dat doen we door goede ontwikkelingen te stimuleren, en kaders te scheppen om de kwaliteit van het park te verbeteren en ongewenste situaties te voorkomen, samen met de parkeigenaren.” Het project is in 2019 gestart in de voormalige gemeente Landerd en wordt nu uitgebreid naar de kernen Odiliapeel, Uden en Volkel. Het onderzoek op de zeven parken in Schaijk, Reek en Zeeland is bijna afgerond. Twee parkeigenaren hebben aangegeven te willen onderzoeken of een transformatie van vakantiepark naar woonbestemming mogelijk is. Maashorst heeft daar onlangs kaders voor vastgesteld. Op de andere parken zijn controles uitgevoerd en hebben gesprekken plaatsgevonden met parkeigenaren en mensen die in de parken verblijven. Daaruit is gebleken dat een aantal mensen (vermoedelijk) permanent op het park verblijft.

Handhaven
In de gemeente Maashorst is het bewonen en het laten bewonen van een recreatiewoning niet toegestaan, omdat dat in strijd is met het bestemmingsplan. De gemeente gaat daar nu dan ook op handhaven. Zestien mensen die permanent op de parken verblijven hebben onlangs een brief gehad dat ze binnen zes maanden het vakantieverblijf moeten verlaten. Het al dan niet permanente verblijf van dertien andere bewoners wordt nog onderzocht. “We zetten uiteraard niemand zo maar op straat”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel. “Mensen die indertijd een gedoogbeschikking hebben gekregen kunnen er sowieso blijven wonen. En we zorgen voor maatwerk als iemand kan aantonen dat hij actief naar een andere woonruimte heeft gezocht, maar daar nog niet in is geslaagd.” Hij benadrukt: “Het handhaven op permanente bewoning is geen doel op zich. Recreatiewoningen moeten beschikbaar zijn voor recreatie. Met dit project maken en houden we de vakantieparken in onze gemeente samen met de parkeigenaren vitaal en toekomstbestendig.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant