Archieffoto van een demonstratie bij Vliegbasis Volkel in juni van dit jaar.
Archieffoto van een demonstratie bij Vliegbasis Volkel in juni van dit jaar. Foto: Koen de Visscher

Nieuwe kernwapens misschien dit jaar nog in Volkel, Kamer wil openheid

Algemeen 589 keer gelezen

VOLKEL | De Tweede Kamer wil van de regering meer openheid geeft over de de modernisering van Amerikaanse kernwapens, de plaatsing daarvan in Nederland en de stand van zaken rond nucleaire ontwapening richting zowel de Tweede Kamer als de Nederlandse samenleving. Wat openheid precies betekent wordt echter overgelaten aan de regering. De aanwezigheid van Amerikaanse nucleaire wapens op Vliegbasis Volkel is nooit officieel bevestigd maar algemeen bekend. De Verenigde Staten hebben het proces om de kernwapens te vervangen versneld en dus zouden de wapens dit jaar nog naar Europa kunnen komen.

Van Dijk diende eerder een verglijkbare motie in die niet werd aangenomen. Van Dijk wil de regering daarom nu zelf laten bepalen hoe zij de Kamer informeert: “Ik heb juist in de toelichting gezegd dat ik de regering maximale ruimte wil geven om de motie zelf te duiden. De motie roept u, de regering, op om de Kamer te informeren naar bevind van zaken, of om dat zo veel als mogelijk te doen, over nucleaire ontwapening, een zaak die in het regeerakkoord staat, en over modernisering van de kernwapens. Dus ik geef u daarin de ruimte om ons te informeren op de manier die u wenselijk vindt.” Ook regeringspartij D66 steunt de motie.

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) ontraadde de motie. Het kabinet kan volgens hem “op grond van bondgenootschappelijke en juridisch bindende afspraken geen mededelingen doen over aantallen en locaties van kernwapens in Europa.”

Volgens vredesorganisatie PAX is het belangrijkste verschil dat de bommen een nieuw staartstuk krijgen. Ook wijzen zij op de gevaren die de ontwikkeling van nieuwe kernwapens met zich meebrengt: “Door dit nieuwe staartstuk kan de B61-12 ongeveer drie keer zo nauwkeurig op een doelwit worden gericht als zijn voorganger de B61. De B61-12 is daarmee de eerste gestuurde vrijevalbom in het kernwapenarsenaal van de VS. Boeing is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van het staartstuk. Daarnaast heeft deze nieuwe bom ten opzichte van de B61 de mogelijkheid zich in de aarde te boren voordat het ter ontploffing wordt gebracht. De combinatie in de B61-12 van de technische mogelijkheden van de oude B61 met het nieuwe staartstuk en de mogelijkheid om ondergronds te ontploffen, maakt de drempel om de bommen te gebruiken lager, omdat de bommen met meer precisie tegen kleinere doelwitten zouden kunnen worden gebruikt. De suggestie wordt daarmee gewekt dat de schade en het humanitair leed beperkt kunnen worden. Dit is heel zorgwekkend: het zijn nog steeds kernbommen, die zouden zorgen voor veel burgerslachtoffers en schade aan gezondheid van mens en milieu op de lange termijn. Dit is nog altijd een grove schending van het Internationaal Humanitair Recht. Bovendien zou iedere inzet van een kernbom waarschijnlijk lijden tot escalatie van een conflict.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant