Sportpark Uden
Sportpark Uden Foto: Ronald Strijbosch Photography

Donkere wandelpaden zijn ‘in lijn met beleid’ en worden niet aangepakt

Algemeen 725 keer gelezen

UDEN | Het college vindt het niet nodig om extra aandacht te schenken aan de openbare verlichting. Deze is namelijk conform het beleid en daarnaast zijn er voor donkere wandelroutes voldoende verlichte alternatieven. Dat meldt het college in reactie op vragen van de VVD, die graag zou zien dat donkere paden beter verlicht worden om wandelaars een veiliger gevoel te geven.

Volgens de VVD zijn er veel inwoners van de gemeente die graag ‘s ochtends of ‘s avonds een stukje wandelen, gedurende deze tijd van het jaar gebeurt dat echter grotendeels in het donker. Vandaar dat zij aandacht vroegen voor de verlichting aan de zuidoostkant van het Sportpark, de noordkant van het Bevrijdingspark en andere ‘parken en wandelgebieden’ in de gemeente. “Veiligheid wordt geborgd door goede verlichting van onze openbare gelegenheden”, aldus de VVD.

‘In lijn met beleid’
Het college laat echter weten dat paden en wegen niet worden verlicht omdat dat het huidige beleid is. Waarom dat het beleid is wordt niet duidelijk uit de antwoorden. Daarnaast schrijft het college: “We begrijpen dat donkere paden een onveilig gevoel kunnen geven, maar er zijn goede verlichte alternatieven in de omgeving, waar ook gebruik van gemaakt kan worden, zonder grote omrijd-/omloopbewegingen te moeten maken.” Het college gaat nog iets verder en stelt dat verlichting soms ook een onveilig gevoel kan veroorzaken omdat ‘het vaak ook mensen (hangjeugd) aantrekt’. “Ook voor flora en fauna kan verlichting een nadelig effect hebben.” Tot slot is het plaatsen van lichtmasten niet op korte termijn mogelijk door verschillende beperkingen.

Misschien toch verlichting in Bevrijdingspark
Het kan zijn dat de verlichting in het Bevrijdingspark in de toekomst alsnog wordt aangepakt als onderdeel van de herinrichting van de Bloemenbuurt ten noorden van het Bevrijdingspark omdat bewoners van deze wijk zich hierover ook al uitspraken. “Vanuit een enquête die gehouden is voor het project “Herinrichting Bloemenbuurt” zijn signalen bekend dat bewoners vinden dat er donker plekken in het Bevrijdingspark zijn en dat mensen zich hier minder veilig voelen”, aldus het college. “Hier wordt rekening mee gehouden in de herinrichting van de Bloemenbuurt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant