De voedselpakketten worden klaargezet.
De voedselpakketten worden klaargezet. Foto: Peter Noy

Uitgiftepunt Voedselbank Maashorst geopend: ‘We doen meer dan alleen een tas met eten meegeven’

Algemeen 1.445 keer gelezen

MAASHORST | Eindelijk, na jaren van voorbereiding, heeft gemeente Maashorst nu ook een uitgiftepunt van de voedselbank binnen de eigen gemeentegrenzen. Volgens Alex van der Heijden van ONS welzijn had dit er veel eerder moeten zijn, maar hij is blij dat vanaf donderdag inwoners van de gemeente Maashorst iedere twee weken hun voedselpakket in het Protestants Kerkelijk Ontmoetingscentrum ‘Samen Op Weg’ aan de Batenburglaan op kunnen halen. Ruim dertig cliënten hebben deze morgen een goedgevuld voedselpakket meegenomen. Volgens Jan Janssen, voorzitter van Voedselbank Veghel e.o., zal dit aantal toenemen.

door Peter Noy

Voorzitter Janssen is met hart en ziel verknocht aan Voedselbank Veghel en is daar als vrijwilliger heel wat uurtjes mee bezig. “We doen dit samen met zo’n tien vrijwilligers en maken in Veghel in totaal zo’n zeventig voedselpakketten voor de gemeente Maashorst, Meijerijstad, Boekel en Heeswijk-Dinther. Inwoners van Maashorst, die in aanmerking komen voor een voedselpakket, konden dit tot voor kort in Veghel of Oss ophalen. Dat is voor veel mensen lastig qua afstand en vervoer”, vertelt Janssen, ondertussen druk in de weer om alles in goede banen te leiden. “We zijn blij dat zij nu minder ver hoeven te reizen, dat scheelt weer in de portemonnee.” Janssen maakt zich zorgen over het aantal mensen dat extra hulp nodig heeft. De stijgende energieprijzen en dure boodschappen zorgen ervoor dat er steeds meer mensen een beroep doen op de voedselbank. “We verwachten richting de komende feestdagen dat het aantal cliënten zal toenemen. Op dit moment kunnen we het nog aardig behappen, maar we zien wel dat het aanbod van producten onder druk staat.” Verschillende voedingsbedrijven uit Veghel, waaronder Jumbo, Sligro en Mars, helpen ons met het doneren van producten als groenten, zuivel en vlees. Daar zijn we erg blij mee, maar we kunnen altijd extra voedingsproducten gebruiken om de pakketten op een verantwoorde manier te kunnen vullen.” Bedrijven, winkels en particulieren die geld of producten willen doneren, kunnen contact met hem opnemen. “Ook zijn er mensen die de 190 euro energiebijdrage niet persé nodig hebben en deze vervolgens schenken aan de voedselbank. Wij kunnen daar dan weer iets extra’s voor aanschaffen voor tijdens de feestdagen”, aldus Jan Janssen.

We verwachten richting de komende feestdagen dat het aantal cliënten zal toenemen

Hoge energierekening
Nu het kouder wordt en de energierekening steeds hoger wordt, is het voor veel mensen lastig om een afweging te maken waar het beschikbare geld naar toe moet gaan. Wanneer de voedselbank een deel van de lastendruk bij mensen die onder de armoedegrens leven kan weghalen, geeft dat bij hen meer ruimte om de openstaande rekeningen te kunnen betalen. De consulenten van de gemeente toetsen aan de hand van criteria van Voedselbank Nederland wie in aanmerking komt voor een voedselpakket. “Het is heel belangrijk dat, wanneer de mensen zich voor hulp melden bij het gemeenteloket, zij de juiste adviezen krijgen en, naast de voedselpakketregeling, worden doorverwezen naar bijvoorbeeld schuldhulpverlening en andere instanties. Daar wordt gekeken hoe deze mensen het beste geholpen kunnen worden. Dat is heel belangrijk, ga niet liggen modderen en maak je rekeningen gewoon open. Onderneem actie, doe iets en neem contact op met de gemeente voor de juiste hulp”, zegt Janssen gedecideerd. De gemeente Maashorst biedt begeleiding, zowel op het gebied van schuldhulpverlening als hulp bij het isoleren van je woning om de energieprijzen enigszins onder controle te houden. De gemeente is van plan om daar onder meer een klusbus voor in te zetten. “De voedselbank doet meer dan alleen een tas met eten meegeven. Wij proberen ook daadwerkelijk de problemen waar onze cliënten tegenaan lopen op te lossen”, vindt Janssen.


Voorzitter Jan Janssen (r) overlegt met Jan Vermeulen. - Peter Noy

Goedgevuld voedselpakket
Coördinator Jan Vermeulen van het uitgiftepunt is samen met enkele vrijwilligers van de ‘Samen Op Weg’ kerk druk in de weer met het sorteren en klaarzetten van de vele kratten met voedsel. Even na elven staan de eerste mensen al te wachten voor de ingang. In de hal van de kerk zijn de tafels tegen elkaar geschoven en vormen een lange rij waar de mensen langs kunnen lopen om de producten te pakken. “Afhankelijk van de gezingsgrootte kunnen ze een grote of een kleine doos meenemen”, zegt Vermeulen. Voorzitter Janssen vult aan: “Je moet het zien als een aanvulling op hun boodschappen, als een extra steuntje in de rug. We streven naar een ondersteuning voor drie broodmaaltijden en drie warme maaltijden per week. Daar zitten droge, houdbare producten in. Dit is mede afhankelijk van wat wij van onze leveranciers krijgen. Daarnaast krijgen de cliënten ingevroren vlees, gewoon brood, afbakbrood, broodbeleg, fruit, groenten, aardappel- en zuivelproducten. Voor het doneren van geld, voedsel of het aanvragen van een voedselpakket kijk op: www.voedselbankveghel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant