Wethouder Henri Willems (rechts) en vrijwillig chauffeur Jan Verbruggen nemen gezamenlijk de nieuwe buurtbuslijn in gebruik.
Wethouder Henri Willems (rechts) en vrijwillig chauffeur Jan Verbruggen nemen gezamenlijk de nieuwe buurtbuslijn in gebruik.

Buurtbusdienst Boekel en Veghel in gebruik genomen

Algemeen 1.195 keer gelezen

VEGHEL | De lijn 256, een nieuwe Bravo-buurtbuslijn van Arriva tussen Boekel en Veghel, is maandagochtend opgestart. Deze lijn, die op initiatief van de Boekelse gemeenschap zelf tot stand is gekomen, gaat sowieso de komende twee jaar rijden. Lijn 256 is een samenwerking tussen de nieuwe Boekelse buurtbusvereniging en vervoersbedrijf Arriva die namens de Provincie Noord-Brabant het openbaar vervoer in deze regio verzorgt.

Maandagochtend om 7.00 uur knipte de Boekelse wethouder Henri Willems een lintje door waarmee hij de start van lijn 256 markeerde. Hij was daarmee de eerste reiziger van deze nieuwe buurtbuslijn. “Mooi dat we in onze gemeente zoveel enthousiaste vrijwilligers bereid vinden om elkaar op deze manier te helpen mobiel te blijven”, aldus de wethouder.

Alleen nog scholierenlijnen
De voormalige reguliere buslijn van Boekel naar Veghel werd begin dit jaar uit de dienstregeling gehaald vanwege te lage reizigersaantallen. Wel rijden er nog Schoolliners in de ochtend en middagspits om voornamelijk scholieren naar school te brengen en weer terug. Reizigers die buiten de spits toch met het OV van Venhorst en Boekel naar Veghel wilden reizen, kunnen gebruikmaken van de knooppunttaxi. Ook aansluitingen naar Uden en Eindhoven/Helmond rijden nog.

Hechte Boekelse gemeenschap
“Vanuit de hechte Boekelse gemeenschap kwam echter de vraag of er een buurtbusdienst kon worden opgestart. En dat is echt uitzonderlijk tegenwoordig, omdat het vinden van vrijwilligers en bestuursleden niet altijd makkelijk is”, weet Dieter Klein Nagelvoort, ontwikkelmanager van Arriva in Brabant. “Een initiatief dus waar we graag aan meewerken, want een buurtbus is een prachtige oplossing voor een situatie zoals hier in Boekel.”

Twee jaar
De komende twee jaar financiert Arriva deze buurtbuslijn uit haar ontwikkelbudget om te kijken of deze route als buurtbusdienst wel bestaansrecht heeft. “Daarvoor moet er minstens 600 keer per maand gebruik van gemaakt worden”, aldus Klein Nagelvoort. “Dat komt neer op gemiddeld één passagier per rit. Een minimum, omdat het rondrijden met lege busjes niet alleen onrendabel is maar ook voor de vrijwillige chauffeur niet echt motiverend is.” Voor meer informatie over deze dienstregeling klik hier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant