De vlag van Oekraïne.
De vlag van Oekraïne.

Oekraïense vluchtelingen weer opgevangen in Schaijk

Algemeen 518 keer gelezen

SCHAIJK | Oekraïense vluchtelingen kunnen vanaf dinsdag 19 september weer opgevangen worden in het pand aan de Pastoor van Winkelstraat 5 in Schaijk. Hoeveel mensen er precies komen en wanneer ze komen, is nog niet bekend. Dat hangt samen met de toestroom naar deze regio. Hierover heeft de gemeente Maashorst contact met de Veiligheidsregio Brabant Noord. 

Op 15 maart van dit jaar heeft het college van burgemeester en wethouders besloten drie locaties aan te wijzen als gemeentelijke opvanglocaties voor Oekraïners. De locatie in Schaijk is eind maart/begin april enkele weken in gebruik geweest, daarna is de opvang geconcentreerd op twee locaties in Uden. Die zijn nu nagenoeg vol. Burgemeester Paul Rüpp: “Omdat we verwachten dat er meer Oekraïense vluchtelingen in Maashorst moeten worden opgevangen, is vanaf 19 september ook de locatie in Schaijk weer beschikbaar voor de huisvesting van 22 vluchtelingen.” Maashorst richt zich hoofdzakelijk op de opvang van vrouwen met kinderen. Mannen zijn enkel toegestaan als zij geen dienstplicht hebben in Oekraïne.

Toezicht
Op de opvanglocatie is ondersteuning voor de vluchtelingen. Daarnaast is er 24/7 een beheerder aanwezig om toezicht te houden. Zaken als zorg, onderwijs, werk, leefgeld enzovoorts, worden voor deze vluchtelingen op dezelfde manier opgepakt als bij de vluchtelingen die in Uden verblijven. Omwonenden van het pand aan de Pastoor van Winkelstraat zijn vrijdag per brief geïnformeerd.

Uit de krant

Uit de krant