Vooral ouderen kunnen lijden onder de hitte.
Vooral ouderen kunnen lijden onder de hitte.

Hitteplan vanaf woensdag weer in werking

Algemeen 1.795 keer gelezen

REGIO | Na overleg met het KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) heeft het RIVM besloten het Nationaal Hitteplan te activeren. Dit geldt vanaf morgen voor alle provincies en houdt waarschijnlijk aan tot na het weekend. 

Met het Nationaal Hitteplan informeert het RIVM organisaties, professionals en mantelzorgers over de verwachte hitte. Zij kunnen daar rekening mee houden in de ondersteuning van en omgang met kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen. Zo helpen zij ongemakken en gezondheidsproblemen verminderen en waar mogelijk voorkomen.
Het warme weer kan voor sommigen vervelend of zelfs gevaarlijk zijn. Mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, hebben op warme dagen meer aandacht nodig om overlast door hitte te beperken en gezondheidsproblemen te voorkomen. Zij kunnen ongemakken krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ook hebben zij meer kans op ernstigere gezondheidsproblemen, zoals uitdroging en hitteberoerte. Ouderen (75+) vormen de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben. Ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen en (zeer) jonge kinderen kunnen zonder het nemen van maatregelen makkelijk ongemakken of gezondheidsproblemen ondervinden.
Als het enkele dagen tropisch is, kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of hitte uitputting. Meer over hitte en het Nationaal Hitteplan en tips hoe met de warmte om te gaan is te lezen op de website van het RIVM.  

Uit de krant

Uit de krant