Afbeelding
IN GESPREK MET

‘Een kookboek lezen vond ik leuker dan een roman’

Algemeen 4 keer gelezen

UDEN | Marike Daverveld noemt zichzelf een echte Bourgondiër. Lekker en gezond eten speelt een belangrijke rol in haar leven. Ze vertelt ons over haar drijfveren en passie.

Marike is op 6 april 1976 in Geldrop geboren. Als ze een paar maanden oud is, verhuist het gezin naar Oosterhout. Haar vader had daar een VéGé winkel, hij was supermarktondernemer. In 1985 verhuist het gezin naar Keizershof in Uden en start hij in Oss een supermarkt.

door Henk Lunenburg

Hoe was de samenstelling van jullie gezin?
“Mijn vader en moeder kregen drie kinderen. Het eerste kind Yvonne is kort na de geboorte overleden. 3 jaar later werd mijn broer Marco geboren en 4 jaar later maakte ik het gezin compleet. Mijn vader ging iedere dag, meestal zeven dagen in de week, werken. Mijn moeder zorgde voor het gezin, deed het huishouden en de administratie van de winkel. Als team hebben zij een prachtige succesvolle supermarkt opgezet.”

Hoe was je jeugdtijd met twee hardwerkende ouders?
“In Oosterhout zat ik tot groep 5 op basisschool Paulo Freire, daarna in Uden op de Springplank. Ik heb een fijne en mooie jeugd gehad tot mijn pubertijd. Toen ging ik mij erg afzetten tegen de zaak en tegen mijn ouders. Ik had het idee dat die zaak alleen maar belangrijk was. Dit uitte zich in puberaal gedrag. Op mijn 11e begon ik met oppassen bij de buren, soms was ik er wel vier dagen in de week. Ik verdiende daarmee geld en had er een eigen kamer op zolder. Daarna heb ik diverse bijbaantjes gehad, in winkels, bij de EMI en op het boerenland. Na de basisschool ging ik naar het Udens College, daar deed ik de havo. Na de havo ben ik naar Amerika gegaan om highschool te doen. Hier heb ik in eerste instantie heel veel van geleerd. Helaas is het een minder leuke ervaring geworden omdat ik pech had met mijn gastgezin. Na Amerika was ik onzeker en had faalangst. Ik had geen idee wat ik moest gaan doen. Ik stortte me in verschillende opleidingen en baantjes. Doordat ik zo vaak wisselde, heb ik uiteindelijk heel veel verschillende dingen gedaan. Achteraf is dit prima geweest omdat ik mijn opgedane ervaring nu in kan zetten in mijn bedrijf.”

Hoe is je relatie ontstaan?
“Op 15-jarige leeftijd kreeg ik verkering, dat ging uit toen ik naar Amerika ging. Na terugkomst heb ik enkele relaties gehad. Via vrienden van mij heb ik in het uitgaansleven Bart Daverveld leren kennen, ik was toen 24. We trouwden op 12 mei 2007 in Uden. Onze dochter Nienke is in 2008 geboren, en onze zoon Gijs in 2012. We wonen op Uden Zuid, ik wandel daar graag om mijn hoofd leeg te maken. Dit zou ik graag met een hondje willen doen, maar die hebben we nog niet. Twee keer in de week ga ik sporten. We gaan graag op vakantie naar Spanje. Echt mijn lievelingsland! De mensen, de taal, het landschap, het klimaat, maar vooral het lekkere eten en niet te vergeten de Spaanse biertjes en heerlijke wijnen. Ik vind het leuk om andere culturen te ontmoeten. Ik ben altijd nieuwsgierig naar de verhalen van mensen. Heerlijk om in een stad te verdwalen. Daar ontstaat bij mij altijd zoveel creativiteit. De kinderen vinden het zwembad meestal leuker.”

Hoe ging het verder na je trip naar Amerika?
“Ik ben creatief en teken graag, daarom heb ik na Amerika het Grafisch Lyceum gevolgd. Als sport heb ik getennist en basketbal gespeeld en pogingen gedaan om danspasjes te leren. Ik hou van uitgaan en lekker uit mijn dak gaan op alle soorten muziek. Zo kan ik genieten van klassieke muziek, maar ook hossen op carnavalsmuziek. Op dit moment luister ik graag naar Queen. Ik heb in de praktijk zelf moeten ondervinden wat ik leuk vind en wat bij mij past. Daar waren heel veel projecten voor nodig. Zo heb ik bijvoorbeeld heel lang bij Van den Bosch Transport op verschillende afdelingen gewerkt. Dit was een mooie tijd, maar achteraf gezien snap ik niet hoe ik het daar heb volgehouden. Een kantoorbaan is echt niks voor mij!”

Na de geboorte van je dochter had je een burn-out.
“Ja, na die hele zware burn-out ben ik echt aan mezelf gaan werken. Met hulp van therapie heb ik gekeken of ik eruit kon komen. Ik kwam erachter wat ik echt leuk vind. Eigenlijk was dit geen verrassing want in mijn jeugd verslond ik al boeken over voeding en dan vooral voeding inzetbaar als medicijn. Een kookboek lezen vond ik leuker dan een roman. Ik vind het mega interessant wat voeding doet met je lichaam. Hiervoor ben ik de opleiding voedingsleer en gewichtsconsulente gaan volgen.”

Wanneer ben je gestart met je eigen bedrijf?
“Ik ben een echte Bourgondiër. Eten staat bij mij voor genieten, gezelligheid en beleving met een glaasje wijn. Ik ben gek op eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Ik hou van pure smaken en laat de geknutselde pakketjes in het schap liggen. Daarbij verbied ik mezelf niks en kan ik ook genieten van een biertje en een zak chips. In 2010 begon ik thuis voor mezelf. In maart 2020 tekende ik samen met Simone Boogers (kunstenares) een contract voor een ruimte in ‘t Handelshuys. Het hele jaar hadden we helemaal volgeboekt met opdrachten. Kort daarna kwam de lockdown en moesten we alles afzeggen. Ik ben toen gaan werken bij Pincho Copa in Uden. Op mijn lijf geschreven, want dit is een winkel met onder andere Spaanse lekkernijen.”

Hoe help jij mensen aan een gezonde leefstijl?
“Ik heb zeker niet stilgezeten tijden de lockdown. Voor supermarkt Jumbo Drossaard ontwikkel ik recepten. Ik heb de ingrediënten van het recept samengesteld in een pakket waarmee je een gezonde maaltijd op tafel kan zetten. Verder organiseer en verzorg ik workshops, cursussen, presentaties, kooksessies en tal van andere activiteiten op het gebied van gezond eten en drinken. Voor de klanten heb ik al uitgezocht welke gezonde keuzes men kan maken via handige schapkaartjes met de tekst ‘Marikes Smaaksuggestie’. Je koopt dan producten zonder geraffineerde suiker en onnodige toevoegingen. Ze staan dichter bij de natuur en zijn vaak streek gebonden. Met Marikes Smaakpalet leer ik je in drie inspirerende sessies alles over gezond eten. Ik ga koken en je ziet hoe je een lekkere maaltijd op tafel zet. Ondertussen krijg je handvatten om een etiket te lezen. Dan is er nog Kunst en Spijs, waar ik samen met kunstenares Simone Boogers gekke, ludieke en vernieuwde trainingen en workshops op maat bedenk. De basis blijft kunst en spijs die de rode draad vormen van creatieve uurtjes voor een familie- of bedrijfsfeestje.”

Meer info over Marikes bedrijf: www.marikessmaakpalet.nl.

Uit de krant

Uit de krant