Twee deelnemers van de Ketting Kledingruil in de gemeente Maashorst.
Twee deelnemers van de Ketting Kledingruil in de gemeente Maashorst.

Ketting Kledingruil: ‘Telkens een feestje om nieuwe tas te krijgen’

Algemeen 654 keer gelezen

UDEN | Mascha Bongenaar uit Uden startte in april een zogeheten Ketting Kledingruil in gemeente Maashorst. Deze ketting kledingruil laat deelnemers kleding te ruilen binnen de eigen gemeente.

“Het is de perfecte manier om je kledingkast op een duurzame manier aan te vullen, iets te doen tegen de textiel afvalberg en om meer contact met andere vrouwen te krijgen in de eigen gemeente”, vertelt Mascha. Ze leerde het initiatief kennen via social media. “Toen ik in mijn omgeving interesse polste had ik meteen al tien vrouwen verzameld om een ketting te starten.” Inmiddels gaat de kledingruil tas rond tussen de deelnemers en vindt de tweedehands, maar schone, hele en mooie kleding zijn weg naar een nieuwe eigenaresses. “Zo tof”, zegt de initiatiefneemster, “dat we in gemeente Maashorst onderling onze kleding kunnen ruilen via een tas die van huis naar huis gaat!”

Een feestje
Het originele idee voor de Ketting Kledingruil komt van enthousiaste kledingruiler Nichon Glerum in Amsterdam in 2020. Kleding die je zelf niet meer draagt, maar nog wel mooi en heel is, wordt geruild door een tas rond te laten gaan tussen deelnemers. Dit succesvolle initiatief van de Ketting Kledingruil is inmiddels uitgebreid naar 440 actieve ruil-tassen in heel Nederland, met meer dan 15.000 deelnemers. Dit bespaart de aankoop van duizenden kledingstukken, zorgt voor meer contact tussen buurt- en plaatsgenoten en verandert het aankoop gedrag van deelnemers richting een duurzamere kledingkast. Mascha: “Het is telkens een feestje om een nieuwe tas te krijgen. Als je de tas krijgt, heb je drie dagen de tijd om de kleding te bekijken en fijn thuis aan te passen. En heb je zelf mooie kleding, die je niet mee draagt, dan voeg je dat toe aan de tas. Daarna gaat de tas naar de volgende deelnemer in de ketting. En zo herhaalt het zich.”

Aanmelden
Woon je in gemeente Maashorst en wil je meedoen? Meld je dan aan bij Mascha via www.duurzamekeuzes.com/kledingruil.

Uit de krant