Een brandweerauto voor de nieuwe kazerne.
Een brandweerauto voor de nieuwe kazerne.

Brandweer zoekt vrijwilligers en houdt open dag

Algemeen 1.324 keer gelezen

UDEN | Brandweer Uden is op zoek naar vrijwilligers. Op zondag 3 april houdt de brandweer een open dag in de nieuwe kazerne aan de Udenseweg, om mensen op die manier kennis te laten maken met het brandweervak.

Brandweer Uden is een vrijwillige post die 24 uur per dag klaar staat voor de samenleving en bestaat uit 42 leden. “Dat is iets waar we trots op zijn”, zegt postcommandant Twan van der Velden. “Bij brandweer Uden werken we met een 3-ploegen systeem, waarbij elke week een andere ploeg parate dienst heeft. Brandweervrijwilliger zijn geeft een enorme voldoening.”

Terugblik 2021
Twan vervolgt: “Als post Uden kijken we terug op een innoverend jaar voor onze post, met als hoogtepunt de verhuizing naar de nieuwe kazerne. Door het coronavirus gingen we van wekelijks oefenen en elkaar vaak zien naar minder oefenen en elkaar alleen zien bij een uitruk.” Om toch te blijven oefenen en contact te houden met elkaar hebben ze de vaste oefenavond op maandag met de hele post verdeeld over drie avonden. “Per ploeg oefenen om zo toch geoefend te blijven en minder kwetsbaar te zijn. Gelukkig konden we op deze manier toch doorgaan met oefenen, om zo paraat te blijven.” Afgelopen jaar is post Uden 256 keer uitgerukt, waarvan 108 uitrukken prio 1, wat wil zeggen met spoed en gebruik van zwaailicht en sirene.

Verhuizing
“Op maandagavond 6 september was het dan zover, een dag waar iedereen van de post naar uitkeek”, vertelt Twan. “Onder politiebegeleiding en met toeters en bellen zijn we verhuisd naar de Udenseweg 3. Alle voertuigen en manschappen waren hierbij betrokken.” Op vrijdag 10 september was de officiële opening waar burgmeester Henk Hellegers en directeur Marie-Louise van Schaijk van de Veiligheidsregio Brabant-Noord de officiële opening verrichten. “Tot op de dag van vandaag genieten we van onze nieuwe kazerne. Helaas hebben we destijds door corona geen open dag kunnen organiseren. Dit willen we alsnog doen op zondag 3 april.” Op die dag laat de Udense brandweer belangstellenden van 10.00 tot 16.00 uur zien wat het resultaat van de nieuwe kazerne is geworden. “We zijn er enorm trots op. We zitten nu al een tijdje in onze nieuwe kazerne en genieten er nog steeds van. Tijdens de open dag kun je onze voertuigen bewonderen en kennismaken met het brandweervak. Tegelijkertijd gebruiken we deze dag als wervingsdag. Naast de diverse demonstratie kunnen geïnteresseerde kennis maken met het brandweervak. Onze brandweervrijwilligers staan klaar om informatie te delen en jullie enthousiast te maken voor het mooie vak.”

Volkel
Vanwege de verhuizing zijn er zes nieuwe vrijwilligers aangenomen. “Ook Volkelse mensen zijn door de verhuizing aangenomen, omdat de opkomsttijd nu ook haalbaar is voor vrijwilligers uit Volkel”, legt Twan uit. “We zijn blij dat we ook vanaf de Udenseweg de gewenste uitruktijden blijven halen.”

Heb je nu al interesse om vrijwilliger te worden? Kijk dan op www.brandweer.nl/brabant-noord.

Uit de krant

Uit de krant