Afbeelding

Minder jongeren naar Halt, ook daling in Uden, Landerd en Boekel

Algemeen 495 keer gelezen

REGIO | Het coronavirus was ook voor Halt een factor van betekenis. Uit een verslag dat de organisatie onlangs publiceerde, blijkt dat Halt veel minder zaken behandelde dan normaal: van 16.088 Halt-straffen in 2019 naar 13.421 Halt-straffen in 2020, waarvan 10 procent corona-gerelateerd. Omdat jongeren meer thuis waren, daalden het aantal zaken voor schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling. Hoe zit dit in onze regio?

In de gemeente Uden is de daling in vergelijking met andere gemeenten in de regio niet zo groot. Vorig jaar werden daar 75 jongeren (3 per duizend jongeren) naar Halt verwezen na een overtreding. Dat is een daling van 7 procent ten opzichte van 2019, toen 81 jongeren naar Halt moesten. In de gemeente Boekel en gemeente Landerd is de daling een stuk groter. In Landerd werden vorig jaar 7 jongeren (1,1 per duizend jongeren) naar Halt verwezen, terwijl dat er in 2019 nog 18 waren; een daling van 61 procent. In Landerd is er zelfs een daling van 64 procent. Waar in 2019 nog 22 jongeren naar Halt moesten, waren dat er in 2020 8.

Lockdown
Het coronavirus heeft zeker bijgedragen aan de daling van straffen voor jongeren, wordt in het verslag uitgelegd. Tijdens de lockdown waren jongeren veel thuis, mochten ze niet meer in groepen thuis of op straat zijn en vond het onderwijs een deel van de tijd online plaats. Dit had een positief effect op de jeugdcriminaliteit. Zo kreeg Halt minder zaken voor schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling. Tegelijkertijd kon de politie of Buitengewoon Opsporingambtenaar jongeren wel naar Halt verwijzen voor het overtreden van de coronaregels.

Halt
Halt is een landelijke organisatie die jeugdcriminaliteit, in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, voorkomt en bestraft. Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren aan te pakken, zonder dat de jongere een strafblad krijgt.

Uit de krant