Enthousiaste honden én baasjes tijdens een cursus. (foto: Henk Lunenburg)
Enthousiaste honden én baasjes tijdens een cursus. (foto: Henk Lunenburg)
FOTO’S

Hondencursus populair door coronacrisis

Algemeen 713 keer gelezen

VOLKEL | De wachtlijst van Kynologenclub Uden en omstreken, die zich bezighoudt met hondensport in de ruimste zin van het woord, is sinds het coronatijdperk alleen maar groeiende. Het coronavirus deed veel mensen besluiten een nieuwe hond te nemen, maar die moet natuurlijk wel opgevoed worden. Dat kan aan de Zeelandsedijk 18 in Volkel.

Met 350 leden en 24 trainers mag KC Uden gerust een grote vereniging genoemd worden. De club heeft sinds afgelopen zomer, na een tijd onderbezet te zijnj geweest, een geheel nieuw bestuur. Dit bestaat uit voorzitter Petra Louppen, Elke Schellekens, Richelle van de Rijt en Angelique van Ettro. Susanne van Lohuizen ondersteunt hen. “We hebben honden in alle soorten en maten, die we in ons grote gebouw en enorm terrein veel ruimte bieden”, vertelt Petra. “Je kunt verschillende cursussen volgen. Dat kan al met een pre puppycursus met een pup vanaf pas 9 weken oud. Deze is bedoeld om te socialiseren. Zo leren ze omgaan met andere hondjes. In de gewone puppycursus leert de pup dingen als ‘zit’, ‘lig’ en ‘af’. Wanneer een gehoorzaamheidscursus klaar is, stoppen veel mensen. Men kan ook verder trainen in de gehoorzaamheid om op een hoger niveau hiermee te komen.” Dan kom je bijvoorbeeld uit bij de cursus agility, waarbij je er op een speelse manier naartoe werkt om samen één team te worden. Het doel is om zo snel mogelijk een parcours van verschillende hindernissen in de goede volgorde te doorlopen. Ook kun je bij KC terecht voor ring/showtraining, waarbij je leert je hond netjes naast je te laten lopen en mooi te blijven staan, wat bedoeld is als voorbereiding op het lopen van bijvoorbeeld tentoonstellingen of wedstrijdshows.

Aanmeldingen
De aanmeldingen stromen sinds het begin van de coronacrisis binnen bij de club. “Een hond is natuurlijk een nieuwe, leuke bezigheid”, begrijpt ook Petra. “Het is een goede zaak dat baasjes voor een cursus kiezen. Er zijn namelijk ook mensen die het plezier van een hond willen, maar niet de kosten. Maar jij hebt ervoor gekozen een hond te nemen, en als je deze goed opvoedt, heb je lang plezier van het dier.” Als voorzitter is Petra nu vaak op de club aanwezig om in de gaten te houden dat alle coronaregels worden nageleefd. “Het is echt prachtig om alle honden bezig te zien, je kijkt je ogen uit.” Ze lacht als ze over de groep recreanten begint. “Deze honden noemen wij ook wel ‘schatjes’. Dit zijn moeilijk opvoedbare honden, soms met een rugzakje. Zij worden getraind door drie grote kerels, die ze als het ware heropvoeden. Als ik zie hoe ze dat doen, word ik apetrots. Ze gooien hun hart er volledig in!” Het valt haar op hoe enthousiast en gemotiveerd alle trainers zijn. “Alles is vrijwillig en ze doen er alles voor om een zo goed mogelijk resultaat te behalen met de honden.”

Trainers gezocht
Er wordt momenteel gewerkt met een wachtlijst, en er komen nog altijd meer honden bij. Om aan de groeiende vraag te voldoen is de club naarstig op zoek naar nieuwe hondentrainers. Als trainer doe je ongeveer 1 à 2 cursussen per week, waar je zo’n 3 tot 4 uur per week mee bezig bent. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website:
kc-uden.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant