Afbeelding

Mondkapjesplicht gaat vandaag in

Algemeen 1.076 keer gelezen

De mondkapjesplicht is vandaag ingegaan. Iedereen boven de 12 jaar mag niet meer zonder mondkapje in onder meer winkels, musea en theaters komen. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete van 95 euro. 

De verplichting is ingevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, en geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Bij publieke binnenruimten kun je denken aan winkels, musea, benzinestations, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. In theaters mag het mondkapje bijvoorbeeld af wanneer je aan een tafel of in een zaal plaatsneemt. In het openbaar vervoer moet je altijd een mondkapje op.

Ook in het onderwijs, met uitzondering van de basisschool, moet een mondkapje gedragen worden. Dit hoeft alleen als je je door het schoolgebouw beweegt. Tijdens de les mag het mondkapje af. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur.

De mondkapjesplicht geldt in eerste instantie voor drie maanden. Verlenging is na deze periode mogelijk. Mocht er geen medische noodzaak meer zijn, worden de regelingen weer ingetrokken.

Uit de krant

Uit de krant