Debbina en Wilco
Debbina en Wilco Foto: Ad van de Graaf

'We willen een stap verder gaan dan biologisch en duurzaam'

Algemeen 1.591 keer gelezen

UDEN | Wilco en Debbina de Zeeuw begonnen vorig jaar met het zogeheten natuurinclusief boeren, op een kleinschalige boerderij in de Maashorst aan de Erenakkerstraat 4 in Uden. Op hun boerderij worden geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt, en alle producten, waaronder noten, fruit, eieren en zuivel, worden afgezet in de regio. Ze worden ondersteund door een fonds dat speciaal is opgericht voor 'natuurinclusieve streekboerderijen'. Dit fonds brengt kennis in en helpt bij de financiering van de start-up fase.

Waarom besloten jullie hiermee te beginnen?
"We willen een stap verder gaan dan biologisch en duurzaam; we zoeken naar een herstellend systeem. De bodem is het startpunt voor herstel. Herstel van biodiversiteit, CO2 opslag, natuurlijke landbouw. De bodem is geen ding maar een levend systeem waar wij mensen afhankelijk van zijn, en mee samen kunnen werken. Ons hoofddoel is voedsel produceren en de uitdaging is om zo veel mogelijk biodiversiteit te creëren. We richten ons echt op de consument, en daarbij is dierenwelzijn het allerbelangrijkste. Onze koeien kunnen bijvoorbeeld het hele jaar buiten, en de kalfjes mogen de halve dag bij de moeder drinken."

Wat heb je allemaal al geplant?
"We hebben een haag met appels, peren en hazelnoten, maar we verbouwen ook onder meer een olijfwilg, appelbes en blauwe honingbes. Deze gewassen kunnen onderdeel worden van onze zelfgemaakte muesli."

Dat klinkt veelbelovend, een 100 procent Nederlandse muesli.
"Eind volgend jaar hoop ik een recept te hebben. We zijn nu nog aan het kijken wat we op deze bodem allemaal kunnen verbouwen en wat er in de muesli past. We kunnen op deze grond in ieder geval unieke gewassen verbouwen als krent en pawpaw, dus dat belooft een heerlijke muesli te worden."

Waar kunnen we jullie producten proeven?
"Er zijn verschillende afhaalpunten in Uden en omgeving waar we momenteel al onze zelfgemaakte yoghurt, melk, botermelk en halloumi aanbieden, zoals op de markt in Uden. We zijn nog niet zover dat we al meer producten kunnen verkopen, maar dat is in de toekomst natuurlijk wel de bedoeling. We willen wel graag alles in de regio houden."

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Uit de krant

Uit de krant