De kist wordt naar binnen gedragen. (foto: Henk Lunenburg)
De kist wordt naar binnen gedragen. (foto: Henk Lunenburg) Foto: Henk Lunenburg

Waardig afscheid van geliefde burgemeester Paul Rüpp

Algemeen 2.326 keer gelezen

MAASHORST | Onder grote belangstelling is zaterdagmiddag afscheid genomen van burgemeester Paul Rüpp. Alle sprekers tijdens de uitvaartdienst roemden Paul om zijn bestuurlijke kwaliteiten, maar zeker ook om de warme persoonlijkheid die hij was. De dienst werd geleid door pastoor John van de Laar en de gezangen werden verzorgd door koor Deux Bornes o.l.v. Jacques Tichelaar.

door Ankh van Burk 

Onder de vele aanwezigen in de Petruskerk waren vertegenwoordigers van de brandweer en vliegbasis Volkel, oud minister-president Jan Peter Balkenende die vanuit het CDA een toespraak hield, de oud-burgemeesters Koen Hehenkamp en Henk Hellegers, de oud-commissaris van de Koning, Wim van de Donk en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot. Onder tromgeroffel en begeleid door de gilden uit Uden en Zeeland werd de kist de kerk binnengebracht. Na een welkomstwoord door pastoor Van der Laar staken de kleinkinderen de kaarsen rondom de kist aan. Zoon Pieter Rüpp schetste telkens een episode uit het rijke leven en de vele functies die zijn vader bekleedde, alvorens de volgende spreker te introduceren. Jan Peter Balkenende: “Paul had ideeën en idealen en was zeer bevlogen en betrokken bij het CDA. Het CDA was Paul en Paul was het CDA. Het CDA is hem veel dank verschuldigd, hij was een man van verbinding, belezen en welbespraakt, een echte Brabander. Het overlijden doet iedereen veel pijn.” Commissaris van de Koning Ina Adema: “Paul wilde arts, boer of piloot worden, maar hij werd een gedreven bestuurder, die keek naar de horizon. Hij had een grote dossierkennis en alles moest beter en sneller, hetgeen hem op het Provinciehuis de bijnaam ‘Rüppje Nooitgenoeg’ opleverde. Hij was bij uitstek geschikt voor de functie van Kamerheer, eerst van Koningin Beatrix, later van Koning Willem-Alexander. Hij was in die functie de verbinder tussen Brabant en het Koningshuis.”

Liefde
Bij de toespraak van bestuursvoorzitter van Avans Hogeschool, Sarah Wilton, stond de liefde centraal, die Paul had voor zijn werk en zijn medemensen. “Liefde voor zijn gezin, collega’s, studenten – hij nam het voor hen op door het leenstelsel geen sociaal stelsel te noemen – kortom, hij was een man met charisma en warmte.” Tenslotte sprak waarnemend burgemeester Rianne Donders over de periode vanaf zijn waarnemend burgemeesterschap en zijn benoeming als burgemeester van de nieuwe gemeente Maashorst in september 2022. “Hij zette al zijn ervaring in om er iets moois van te maken.” Ook refereerde zij aan zijn confrontatie met kanker – “waarover hij erg open was” – en zijn noodgedwongen neerleggen van zijn burgemeesterschap. “Wij hadden het hem graag anders gegund.”

Indrukwekkend cv
Paul Rüpp heeft in zijn leven tal van functies bekleed. Zo was hij docent Nederlands aan het toenmalige Kruisheren Kollege, was hij correspondent voor het Brabants Dagblad, lid voor het CDA van de gemeenteraad van Uden, later wethouder, gedeputeerde in de Provinciale Staten bestuursvoorzitter van Avans Hogeschool en had hij bestuursfuncties bij KRO/NCRV, UDI ’19, Enexis en Beter Bed. Op het laatst dus, eerst waarnemend en later burgemeester van Maashorst.

Rustplaats
Paul Rüpp heeft zijn laatste rustplaats gekregen op de natuurbegraafplaats Maashorst.

Afbeelding
De kist werd onder begeleiding van de gilden uit Uden en Zeeland binnengebracht.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant